Kuchnia Księcia Warcisława
30 min 3 osoby łatwy

Pascha

Pascha

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, bardzo słodki, ale też bardzo smaczny. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu!

Składniki

  • 1 kg sypkiego białego sera
  • 4 żółtka
  • 3 jaja
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru lub ksylitolu (cukier z brzozy)
  • 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

Sprzęt:

  • cedzak
  • pielucha tetrowa lub gaza
  • talerzyk
  • odważnik (może być np. umyty kamień)

Autor

Martyna Pawlak

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Przepuść przez maszynkę lub zmiksuj drobno twaróg.

Krok 3

Do twarogu dodaj śmietankę, żółtka, masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość wymieszaj.

Krok 4

Masę przełóż do garnka lub miski stalowej. Wstaw na ogień i gotuj przez ok. 10 minut, cały czas mieszając, aż składniki dobrze się połączą.

Krok 5

Przełóż masę do gazy, umieszczonej w cedzaku. Zawiń. Masę przykryj talerzem, dociśniętym odważnikiem. Cedzak wstaw do miski. Codziennie odlewaj wytwarzający się płyn (serwatkę). Pascha jest gotowa, kiedy masa ma ścisłą konsystencję.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?