Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby średni

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Prosto ze Śląska na pomorskie stoły.

Składniki

  • 300g ziemniaków
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 200g pieczarek
  • 50g cebuli
  • 20g mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Autor

Małgorzata Koń

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

 Umyj ziemniaki. Ugotuj w mundurkach we wrzącej osolonej wodzie. Jak ziemniaki będą miękki wyjmij je i ostudź.

Krok 3

Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki. Ziemniaki zmiksuj albo przepuść przez maszynkę lub przez praskę. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, wyrób ciasto do jednolitej konsystencji.

Krok 4

Uformuj z ciasta kulki o średnicy ok. 2 cm. Na środku zrób dziurkę kciukiem. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie. (Uwaga! Zanim zaczniesz formować, woda musi się już gotować.) Wyjmij kluski śląskie łyżką cedzakową, podaj z sosem pieczarkowym.

Krok 5

Obraną cebulę pokrój w piórka. Umyte pieczarki pokrój w plastry. Na rozgrzanym oleju usmaż cebulę na złoty kolor, dodaj pieczarki. Smaż do miękkości pieczarek, natępnie dodaj ok. 100ml wody i całość zagotuj. Wymieszaj mąkę pszenną ze 100ml wody. Dodaj do sosu, przypraw do smaku.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?