Kuchnia Księcia Warcisława
40 min 3 osoby łatwy

Z kraju wojowników Shaolin

Z kraju wojowników Shaolin

Popularne danie chińskie, również znane w krajach Azji Południowo – Wschodniej. Przygotowywane jest z papieru z mąki ryżowej.

Składniki

  • 150g piersi z kurczaka
  • 100g pieczarek
  • 50g cebuli
  • 20g majonezu
  • 20g musztardy
  • 9 sztuk papieru ryżowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku

Autor

Roksana Zoruk

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umytą pierś z kurczaka pokrój na małą kostkę o wymiarach ok. 1cm x 1cm. Przypraw solą i pieprzem. Jeżeli lubisz ostrzejsze to dodaj paprykę ostrą lub chilli.

Krok 3

Obraną cebulę pokrój w kostkę. Umyte pieczarki pokrój w kostkę. Usmaż cebulę, dodaj do niej pieczarki. Smaż aż pieczarki będą miękkie, wymieszaj z kurczakiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majonezem i musztardą.

Krok 4

Papier ryżowy zamocz w zimnej wodzie przez kilka sekund, aż zmięknie. Z jednej strony placka ułóż farsz. Zwiń w rulon zamknięty (złóż boki do środka, zwiń jak gołąbek)

Krok 5

Usmaż na głębokim tłuszczu, ale można też upiec w piekarniku w 180ºC przez ok. 15 minut. Również można zjeść bez obróbek cieplnych. Podaj z sosem pikantnym.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?