Kuchnia Księcia Warcisława
30 min 3 osoby średni

Kluseczki z amerykańskiej mąki

Kluseczki z amerykańskiej mąki

Przepyszny deser dla osób cierpiących na celiakię oraz stosujących dietę bezglutenową.

Składniki

  • 200g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 200g malin
  • 0,5l wody

Autor

Marta Piszcz

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Rozpuść masło w 0,5l wody. Dodaj mąkę kukurydzianą. Gotuj całość przez ok. 15min.

Krok 3

Ostudź masę mączną, dodaj jajko i twaróg. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw na 10 minut.

Krok 4

Na karmelu usmaż maliny, uzyskanym sosem polej na końcu kluski kukurydziane.

Krok 5

Uformuj kluski (kształt podobny do kopytek). Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotuj przez ok. 3 minuty. Podaj z sosem malinowym i malinami.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?