Kuchnia Księcia Warcisława
30 min 3 osoby łatwy

Deser z cydrem

Deser z cydrem

Cydr zwany jabłecznikiem jest wymysłem Chińczyków i Egipcjan, uwielbiany przez Anglików i Francuzów. Znany w Polsce od 1571r. jest napojem alkoholowym produkowanym z jabłek, które wspaniale pasuje do deserów jak i wytrawnych dań.

Składniki

  • 200ml cydru
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi lub banan
  • 1 małe opakowanie serka homogenizowanego
  • cukier lub miód drahimski do smaku
  • 50g masła

Autor

Roksana Zoruk

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Umyte jabłka, gruszki, kiwi i banana obierz, wytnij środki z gruszki i jabłka oraz pokrój na równe cząstki. Banana oraz kiwi pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim owoce, dolej cydru. Duś, aż owoce będą miękkie, ostudź, całość zmiksuj i przypraw miodem lub cukrem.

Krok 4

Do naczynia połóż warstwę owoców.

Krok 5

Na owoce połóż warstwę serka. Następnie połóż warstwę owoców, całość przykryj serkiem. Deser można udekorować kiwi.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?