Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby łatwy

Jarskie Leczo

Jarskie Leczo

Węgierska kuchnia zagościła już dawno na naszych stołach. Jedno z najbardziej znanych dań to leczo, a w Kuchni Księcia Warcisława prezentujemy je w wersji wegetariańskiej.

Składniki

  • 300g pieczarek
  • 1 papryka
  • 0,5 cebuli
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Autor

Paulina Jakimiec

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Obraną i pokrojoną w piórka cebulę usmaż na złoty kolor.

Krok 3

Umyj pieczarki i pokrój je w plastry, dodaj do cebuli. Duś razem, aż pieczarki będą miękkie. Jeżeli zaczną się przypalać, dodaj niewielką ilość wody, tak aby połowa wysokości pieczarek była zakryta.

Krok 4

Do pieczarek i cebuli dodaj paprykę. Całość gotuj razem na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Krok 5

Dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj całość przez ok. 5 minut. Przypraw chrzanem, musztardą, solą, pieprzem i cukrem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?