Kuchnia Księcia Warcisława
30 min 3 osoby łatwy

Kompot owocowy

Kompot owocowy

Do każdego obiadu może być podawany deser. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że takim deserem jest również kompot, który powinien być podawany na zimno.

Składniki

  • 800ml wody
  • 2 duże jabłka
  • 0,5 szklanki malin (mogą być mrożone)
  • cukier lub miód drahimski do smaku.

Autor

Filip Szymański

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Umyte jabłka obierz, wytnij środki oraz pokrój na równe cząstki. Włóż je do zimnej wody, aby nie ściemniały.

Krok 3

Do gotującej się wody z cukrem (do syropu) włóż jabłka.

Krok 4

Kiedy jabłka będą miękkie wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż do kompotierek lub filiżanek.

Krok 5

Do wrzącego wywaru jabłkowego włóż maliny i wyłącz ogień (delikatnych owoców jak maliny, truskawki, jeżyny nie wolno gotować, bo się rozgotują). Poczekaj aż kompot ostygnie. Przełóż maliny do kompotierek, w których są jabłka i zalej zimnym kompotem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?