Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby łatwy

Zielony groszek

Zielony groszek

Zielony groszek z kminkiem - wspaniałe połączenie, spróbujcie, bo warto!

Składniki

  • 900ml wywaru
  • 150g groszku zielonego
  • 300g ziemniaków
  • 50g masła
  • 50ml śmietanki 30%
  • szczypiorek, orzech laskowy do smaku i dekoracji
  • sól, pieprze, kminek, czosnek do smaku

Autor

Anna Linkiewicz

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Smaż je do momentu aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Usmaż na nim ziemniaki i kminek.

Krok 3

Jak ziemniaki będę jasnobrązowe, dodaj groszek. Smaż przez 5 minut.

Krok 4

Całość przełóż do garnka, dodaj czosnek i zalej wywarem. Gotuj przez ok. 40 minut.

Krok 5

Po ugotowaniu zmiksuj, przetrzyj przez sito. Dodaj zahartowanej śmietanki. Przypraw do smaku. Udekoruj orzechem i szczypiorkiem.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?