Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby trudny

Owocowe sushi

Owocowe sushi

Sushi wcale nie musi być na słono. Można je także przygotować w formie deseru.

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 2 śliwki
  • 50 migdałów
  • 50g cukru pudru
  • 200g ryżu
  • 3 szt. glony do sushi
  • 50ml octu ryżowego lub jabłkowego
  • cukier, sól do smaku
  • potrzebny sprzęt: mata bambusowa.

Autor

Grzegorz Wiesztort

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Ugotuj ryż na półsypko. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Do ostudzonego ryżu dodaj ocet i wymieszaj. Przypraw cukrem i wymieszaj do konsystencji lekko kleistej.

Krok 4

Umyte owoce pokrój w paski.

Krok 5

Na bambusowej macie połóż liść glonu. Na niego wyłóż ryż, następnie na jednym brzegu połóż kilka pasków owoców. Całość delikatnie zwiń za pomocą maty. Rulon odłóż na kilka minut, aby końcówki dobrze się skleiły. Pokrój w okręgi o szerokości ok. 2cm.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?