Kuchnia Księcia Warcisława
60 min 3 osoby trudny

Roladka z Japonii

Roladka z Japonii

Japoński przysmak, coraz bardziej popularny także w naszym kraju. Zapraszamy do spróbowania!

Składniki

  • 1 papryka
  • 200g ryżu
  • 1 ogórek
  • 3 szt. glony do sushi
  • 100g łososia surowego lub wędzonego
  • 50ml octu ryżowego lub jabłkowego
  • cukier, sól do smaku
  • dodatki: sos sojowy, młody imbir, wasabi

Potrzebny sprzęt: mata bambusowa.

Autor

Paulina Jakimiec

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj potrzebne składniki.

Krok 2

Ugotuj ryż na półsypko. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Umytą paprykę i ogórka pokrój w paski.

Krok 4

Do ostudzonego ryżu dodaj ocet i wymieszaj. Przypraw solą i cukrem. Wymieszaj do konsystencji lekko kleistej.

Krok 5

Na bambusowej macie połóż liść glonu, na nim wyłóż ryż. Z jednego brzegu połóż kilka pasków ogórka i papryki oraz łososia. Całość delikatnie zwiń za pomocą maty. Rulon odłóż na kilka minut, aby końcówki dobrze się skleiły. Pokrój w okręgi o szerokości ok. 2cm. Podawaj z wasabi, młodym imbirem i sosem sojowym lub rybnym.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?