Kuchnia Księcia Warcisława
15 min 3 osoby łatwy

Pieczyste dary Królowej Bony

Pieczyste dary Królowej Bony

Przepyszna sałatka z nutą prażonego słonecznika.

Składniki

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 ogórek
  • 100g dyni
  • 30g słoneczniku
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Autor

Paweł Żurkowski

Opiekun

Łukasz Szymański

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Krok 2

Papryki upiecz w temp. 1800C przez ok. 30 min. (aż skórka będzie czarna). Ogórek obierz, upiecz w piecu przez 10 minut w temp. 1800C. Dynie upiecz w foli aluminiowej przez 15 minut w temp. 1800C.

Krok 3

Upieczone warzywa pokrój na cząstki. Upraż słonecznik i dodaj do warzyw.

Krok 4

Z soku z pomarańczy, octu, soli, pieprzu, cukru i oliwy sporządź sos winegret. Dodaj sos do warzyw.

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?