Kuchnia Księcia Warcisława
90 min 3 osoby średni

Słodka Tajemnica Księżnej Jadwigi

Słodka Tajemnica Księżnej Jadwigi

Budyń, brzoskwinie, bita śmietana – cóż więcej potrzeba?

Składniki

  • 1 budyń czekoladowy
  • 500 ml mleka
  • 2 brzoskwinie z puszki
  • 1-2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietanki Łowickiej 36%
  • 1 śmietanfix
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 czekolada deserowa

Autor

Małgorzata Koń

Opiekun

Joanna Kobylska

Krok 1

Rozrób budyń w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagouj, ewentualnie posłódź. Wlej rozrobiony budyń i gotuj mieszając, aż zgęstnieje.   

Krok 2

Brzoskwinie zmiksuj na mus, dodając niewielką ilość syropu. Rozpuść żelatynę i dodaj do musu, również ewentualnie dosładzając. 

Krok 3

Budyń rozłóż do 3 pucharków. Pozostaw do ostygnięcia.

 

Krok 4

Mus z brzoskwiń wyłóż na budyń i ostudź. Ubij śmietankę, dodając na koniec cukier puder i śmietan-fix.

Krok 5

Bezpośrednio przed podaniem położ na mus brzoskwiniowy bitą śmietanę. Udekoruj ażurkami z czekolady deserowej, rozpuszczonej w kąpieli wodnej.   

UWAGA! Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Co to są pliki cookies?